Kros liga grada Velike Gorice

U cilju propagiranja atletskog sporta u Turopoljskom kraju klub je 2002 godine pokrenuo “Kros ligu Velike Gorice” u trčanju. Kros liga se održava na pisti ZTZ-a na kraju Velika Gorice (Prikaži na karti ).

Kros trčanje je sport u kojem sudjeluju ekipe i pojedinci koji trče trku na otvorenom prostoru po prirodnom terenu. Utrke su obično od 2km do 8km dužine, mogu uključivati travnate i zemljane površine, kroz šume, brda, ravnom terenu, a ponekad i makadamu. To je i individualni i timski sport, trkači se trude postići čim bolje vrijeme te se njihova vremena boduju i rangiraju. I muškarci i žene svih dobnih skupina se natječu kros trčanju, koje se obično održava tijekom jeseni i zime, a može uključivati vremenske sve uvjete: kišu, susnježicu, snijeg ili tuču, i širok raspon temperature[1].

Iako kros trčanje datira iz prapovijesti, pravila i tradicije kros (engl. cross country) utrke pojavili u Velikoj Britaniji. Englesko prvenstvo je postao prvi nacionalni natječaj u 1876 i Međunarodni kros prvenstvo održano je po prvi put u 1903.

Proljetni dio sastoji se od 15 kola, od kojih je 8 kola potrebno za plasman, dok u jesenskom dijelu ima 10 kola, a 6 ih je potrebno za plasman. Natjecatelji mogu birati između sljedećih kategorija:

  • Dječja staza  – M/Ž  – 0,5 km – četvrtina kruga po pisti ZTZ-a
  • Juniorska staza  – M/Ž  – 1,8 km – pola kruga po pisti ZTZ-a
  • Duga staza – M/Ž – 7,6 km – dva kruga po pisti ZTZ-a
  • Kratka staza – M/Ž – 3,8 km – jedan krug po pisti ZTZ-a
  • Brzo hodanje – M/Ž – 3,6 km – jedan krug po pisti ZTZ-a

Svakom natjecatelju boduje se najviše po 10 najboljih rezultata u proljetnom dijelu, i po 6 najboljih rezultata u jesenjem dijelu. Prvo mjesto nagrađuje se sa 100 bodova, drugo mjesto sa 95, treće sa 92, četvrto sa 90, a ostale pozicije sa po bod manje od prethodne. Natjecanje koje nije bodovano nagrađuje se sa 5 bodova za sam nastup. Posebno se boduju nastupi na kratkoj i na dugoj stazi i posebno po spolu. Ukupan zbroj bodova iz oba dijela određuje ukupni plasman. Ukoliko neki natjecatelj ima mogućnost nagrađivanja u obje dužine staza, nagrada se dodjeljuje samo u onoj gdje je bolje plasiran, a u slučaju istog plasmana, u onoj u kojoj je skupio više bodova. Rezultati kros lige redovito se osvježavaju na web stranicama Kluba.

Najbolji trkaći lige nagrađeni su medaljama, a svaki učesnik dobiva diplomu.

Ilustracija velikogoričke kros lige - autorica Petra Zvonar - studentica tekstilnog dizajna, 2013.

Ilustracija velikogoričke kros lige – autorica Petra Zvonar, 2013.

[1] Internet izvor, https://en.wikipedia.org/wiki/Cross_country_running, preuzeto 5.2.2017.