Završena je 21. sezona Turopoljske lige trčanja

Turopoljska liga trčanja za 2024. godinu završena je. Bila je ovo 21. sezona naše tradicionalne cestovne lige. Brojke govore da je bila najuspješnija dosad, što se tiče posjećenosti. Pobjednici za 2024. godinu su Jasna Mikulić, Martin Marčec, Vedrana Janjić, Slavko Parlov, Jasminka Zvonar, Berislav Devčić, Roza Biškup i Marko Terzić.

U dvadeset kola TLT, kroz dva ciklusa po deset kola, kroz ligu je ove godine prošlo više od 120 natjecatelja i natjecateljica. Odrasli su trčali na stazama od četiri i osam kilometara, a djeca na stazi dužine 500 metara.

Liga je počela 2. travnja, a završila 22. listopada. Prosječna dolaznost bila je skoro ista i u proljeće i u jesenskom dijelu, s konačnim prosjekom od 51.6 natjecatelja po kolu. Rekordno kolo bilo je drugo kolo proljetnog ciklusa 9. travnja sa 69 natjecatelja. Za usporedbu, prosjek dolaznosti u 2023. godini bio je 34.

Finalno kolo obilježila je spektakularna ceremonija proglašenja pobjednika na Ranchu Kurilovec. Kompletni rezultati mogu se naći na stranici lige, a ovdje ćemo izdvojiti najbolje u 21. sezoni.

U kategoriji muškaraca na stazi od 8 kilometara lanjski pobjednik Josip Martinović suočio se sa žestokom konkurencijom i na kraju je osvojio treće mjesto. Kruno Štriga u svojoj prvoj punoj sezoni u ligi osvojio je drugo mjesto, a novi prvak lige je 19-godišnji Martin Marčec. Martin slavi svoj 19. rođendan samo dva dana nakon finala lige (24. 10.).

Naš novi prvak je i rekorder duge staze, najbolje vrijeme na 8km mu je 29 minuta 30 sekundi, rezultat koji je postigao u 4. kolu. Martin je nastupio u 17 kola, pobijedio je 16 puta. Pobjede na dugoj još su zabilježili jednom Josip Martinović i  dvaput Vedran Planinšek. Ukupno se na dugoj stazi okušalo 35 trkača.

U ženskoj konkurenciji dugu stazu istrčalo je devet trkačica, a najbolja među njima opet je bila Jasna Mikulić. Drugo mjesto osvojila je Kristina Terzić, a treće Martina Matezović Biškup. Ženski rekord duge staze je 35 minuta 27 sekundi, istrčala ga je Jasna Mikulić.

Na kratkoj stazi od 4 kilometra pobjedu je među 40 trkača dominantno odnio Slavko Parlov iz Zagreba. Drugo mjesto osvojio je legendarni maratonac Franjo Lončar, ispred još jednog veterana Želimira Delača.

Slavko Parlov je nastupio je na svih 20 kola lige i pobijedio 18 puta. Držao je i rekord staze (14 minuta 27 sekundi) sve dok nam u 17. kolu u goste iz Zagreba nije došao Robert Zemljić, istrčavši novi rekord staze od 14 minuta 18 sekundi.

U ženskoj konkurenciji rekord također drži ‘gostujuća’ trkačica, 15-godišnja Velikogoričanka Pia Teskera. Pia je na ligu došla šest puta, a u jednom od tih nastupa je istrčala stazu za fenomenalnih 14 minuta 42 sekunde.

Ukupno 22 trkačice nastupile su na kratkoj stazi, a prvakinja je opet postala naša Iron Woman Vedrana Janjić. Drugo mjesto osvojila je Edita Grgić, a nagradu za treće mjesto dobila je Manuela Bradić.

Osim trkača, na stazi od 4 kilometra natjecali su se i hodači. Višestruka prvakinja lige Jasminka Zvonar se ove sezone ozbiljno posvetila brzom hodanju pa je s lakoćom odnijela pobjedu u hodačkom natjecanju. Mjesto na pobjedničkom postolju podijelila je s Ivom Tisanić Vilček i Antonijom Marton. U muškoj konkurenciji tri prvoplasirana hodača su Berislav Devčić, Zvonimir Vilček i Damir Novaković.

Šećer na kraju – naša djeca. Među djevojčicama pobjednica je Roza Biškup, ispred svoje sestre Eve Biškup i Marijane Prpa. Četvrto mjesto osvojila je Maris Štriga, a peto Maša Budak. Ukupno je na ligi nastupilo četrnaest djevojčica. Dječaka je na ligi bilo šest, a pobjednik je Marko Terzić. Iako nisu zabilježili puno nastupa, drugo i treće mjesto osvojili su Kristijan Barun i Vigo Šušnjić.

Fotoalbum s finala lige i dodjele nagrada je na Facebook stranici kluba.